ST8000DM004 - Cannot set up head map info ROM

Moderator: Alex_TS


DCC-PC3K
Newbie
Posts: 19
Joined: 06.07.18
Reputation: 0 / (0)

ST8000DM004 - Cannot set up head map info ROM

Postby DCC-PC3K » 18.05.22, 15:14

Hi all,

Dealing with an ST8000DM004 hard drive. Client said they left the drive copying data overnight (which failed) and now drive doesn't spin up. I've done a headswap with suitable donor but now get 2 clicks and spin down, in terminal output is:

Boot 0x0100MAE000L0001
SpinUp
FAIL Servo Op=0100 Resp=0007
0100 9000 0000 0001 0000 9015 0000 0000 0000 0000 0000 0000 0000 0000 0000 0000 0000 0000 0000 0000 0000 0000 0000 0000 0000 0000 0000 0000 0000 0000 0000 0000
ResponseFrame 1940 0000 0000 3F80 0000 0000 0000 0000 0E43 0000 CE00 0000 CE00 0000 0000 1031 4E29 FFFF 2000 0002 67A2 0607 0007 609B 0007 609B 0000 0000 0020 2247 001C 0009 0004 Loop=2247
FAIL Servo Op=0100 Resp=0007
0100 9000 0000 0001 0000 9015 0000 0000 0000 0000 0000 0000 0000 0000 0000 0000 0000 0000 0000 0000 0000 0000 0000 0000 0000 0000 0000 0000 0000 0000 0000 0000
ResponseFrame 1EC0 0000 0000 3F80 0000 0000 0000 0000 0E43 0000 CE00 0000 CE00 0000 0000 1031 4E29 FFFF 2000 0002 726A 0607 0007 609B 0007 609B 0000 0000 0020 2247 001C 0009 0004 Loop=2247

I've tried swapping PCB and transplanting ROM chip, just to also rule out PCB issue but still the same terminal output. Head swap went good and no obvious dust/scratches on platter. I've read a few things on here where others have mentioned trying to change the max heads in rom to 0 or editting head map.

I can read the ROM via terminal but when I click on change head map I get an error "cannot set up head map info". Is there another way to set max heads to 0?

What else could problem with drive be, media damage? Or just unlucky with it being a Seagate?

Any help is appeciated

User avatar
digitalsupport
New user
Posts: 181
Joined: 30.12.11
Reputation: 5 / (49)

Re: ST8000DM004 - Cannot set up head map info ROM

Postby digitalsupport » 19.05.22, 07:29

Try to put doner heads back in doner and check if they survived.
Set max heads is not currently supported for that family, you will need to change it manually in ROM.


DCC-PC3K
Newbie
Posts: 19
Joined: 06.07.18
Reputation: 0 / (0)

Re: ST8000DM004 - Cannot set up head map info ROM

Postby DCC-PC3K » 20.05.22, 10:31

How can I manually change max heads in rom? I've always used the functionlity within PC3K, never had to do it manually before. Any help/guide is much appreciated.


Return to “Arch F3”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests